[TUTORIAL] Curățare laptop de praf rapid în 3 pași simpli

Tutoriale pentru computerele cu Windows, Linux sau MacOS.
Avatar utilizator
dan
Administrator
Mesaje: 14
Membru din: Mie Feb 13, 2019 3:25 pm
Localitate: Romania
Contact:

Salut,

Am tot văzut întrebări referitoare la modul prin care poți curăța un laptop de praf. Primul simptom ce vă indică că laptopul necesită o curățare este faptul că se încălzește foarte tare și ventilatoarele se învârt la maxim. Astfel asta rezultă un sistem de ventilație înfundat sau o pastă termoconductoare uscată. Procesul este recomandat să se repete odată pe an.

În acest tutorial am să încerc să vă explic pe scurt ce elemente trebuie să le aveți în vedere atunci când vă curațați laptopul.
Tutorialul este în mare parte universal și vă exemplifică procesul în linii mari, dacă doriți un tutorial dedicat modelului vostru de laptop va trebui să căutați în Youtube sau Google. Dacă nu găsiți un astfel de tutorial este recomandată consultarea site-ului producătorului.
Pașii exemplificați mai jos sunt universali pentru toate laptopurile.

Atenție! Acest tutorial are scop educativ. Nu sunt responsabil de neațenția voastră sau în cazul în care laptopul pățește ceva. Tutorialul este menit să vă exemplifice procesul în mare în așa fel a să înțelegeți ce implică procedura de curățare, acesta nu este nici pe departe un tutorial oficial sau tutorial perfect ci mai mult o metodă testată să funcționeze de către mine în decursul anilor pe mai multe modele! Continuați să parcurgeți tutorialul pe propriul risc. Uneori garanția nu va mai fi validă!


De ce aveți nevoie
  • Alcool izopropilic sau alcool tehnic
  • O cârpă din microfibră sau bumbac dens
  • Periuță de dinți sau orice altă periuță de mici dimensiuni
  • Șurubelnițe
  • Spray cu CO2 sau un pai/pix fără pastă
Primul pas - Detațarea capacului

Imagine

Primul pas în procesul de curățare este să căutați pe Youtube modelul vostru de laptop ca să vedeți cum se detașează capacul din partea de jos. La unele modele acest proces este foarte simplu și implică desfacerea doar capacului posterior în timp ce ați producători de laptopuri te obligă să desfaci tot laptop-ul pentru a putea detașa capacul.
Între timp scoateți bateria din laptop și nu uitați să deconectați cablul de alimentare. Dacă laptopul are bateria în interior, deconectați cablul ce conectează bateria la placa de bază.

Primul doi - Identificarea procesorului și curățarea
Imagine

Acum detașați ventilatoarele și heatsink-ul de pe laptop (acea parte din cupru și aluminiu a coolerului) și să nu uitați de cablul de alimentare de la cooler. După detașare cu periuța de dinți curățați ușor paletele ventilatoarelor dacă a mai rămas murdărie printre palate utilizați un spray cu aer comprimat sau puteți sufla cu putere printr-un pai (o metodă cam ghetto dar funcționează).
După ce ventilatorul este curat ne concentrăm atenția asupra heatsink-ului, acolo va trebui să luăm acea cârpă din bumbac dens sau microfibră și cu puțin alcool să curățăm partea de a făcut contact cu procesorul/placa video ca să eliminăm reziduul de pastă termoconductoare.
Frecăm bine suprafața până aceasta este curată, adică până când nu mai rămâne reziduu vizibil din substanța trecută, nu o să fie perfect curată însă nici nu ne interesează asta.
Acum ne concentrăm atenția asupra procesorului. Aici este cipul CPU și GPU (sau doar CPU la unele modele) curățăm tot cu respectiva cârpă aceste două piese.

Atenție! Pe lângă CPU și GPU sunt tranzistori de mici dimensiuni, curățați cu grijă în jurul lor. Dacă a mai rămas reziduu de pastă printre aceștia încercați să folosiți ceva ascuțit din lemn sau plastic în așa fel încât să desprindeți pasta. Mare grijă să nu atingeți tranzistorii!


După ce piesele au fost curățate și au acel luciu specific se aplică pe fiecare câte un bob de orez de pastă termoconductoare, pasta trebuie aplicată pe mijlocul CIP-ului. Acum puteți atașa heatsink-ul direct sau puteți întinde uniform pasta. Pentru a întinde uniform pasta este recomandat să utilizați o pungă din plastic sau spatulă de mici dimensiuni.

Primul trei - Reasamblarea

Reatașați coolerul și ventilatorul, să nu uitați de cablul de alimentare al coolerului. Înainte de a reasambla carcasa conectați și bateria și fără a atinge placa de bază porniți laptopul să vedeți dacă funcționează, dacă funcționează puteți pune carcasa înapoi.

A fost greu? :lol:
I'm here just because you broke something

Imagine
Scrie răspuns